5x Geldbespaartips voor jongvolwassenen

Wanneer je jong bent kan geld besparen een onmogelijke taak lijken. Een groot deel van je salaris gaat op aan je vaste woonlasten, boodschappen, verzekeringen en auto. Daarbij verdien je vaak als starter nog geen bakken met geld. Het kleine bedrag dat je per maand overhoudt gebruik je liever om leuke dingen te doen, want dat is immers waar je voor werkt toch? Maar elke maand een klein beetje geld opzij zetten kan een wereld van verschil maken in de toekomst. Wij hebben vijf geweldige tips verzameld waarmee je als jongvolwassene geld kunt besparen. 

  • Leer budgetten opstellen

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar het maken en vasthouden van een budget is een van de beste manieren om geld te besparen. Neem in het budget je vaste lasten op en probeer een realistisch spaarbedrag per maand vast te stellen. Vergeet overigens niet om wat geld opzij te zetten voor leuke dingen als sportclubs, een avondje uit of online entertainment als Netflix en casino777. Door een budget te maken kun je elke maand bekijken waar je geld naartoe gaat en geld toewijzen aan rekeningen, sparen en amusement.

  • Betaal cash of met je betaalpas

Geef alleen geld uit wat je hebt en probeer zoveel mogelijk van je creditcard af te blijven. Een creditcard is eigenlijk een kortlopende lening, dus probeer het ook zo te zien. Probeer daarom alleen cash of je betaalpas te gebruiken als je iets wilt kopen. Wil je iets echt graag hebben, maar heb je het geld op het moment nog niet? Bijvoorbeeld omdat je loon nog niet gestort is of je krijgt nog geld terug van iets of iemand. Wacht dan tot je het geld hebt gespaard. Op deze manier leer je zelfbeheersing en houd je je persoonlijke financiën op orde.

  • Houd je aangiftes voor de belastingdienst bij

Jongvolwassenen die in loondienst werken kunnen redelijk gemakkelijk zelf hun belastingformulieren indienen. Toch is het belangrijk dat je wel weet hoe je belastingen werkt. Er zijn namelijk een aantal manieren waarop je geld kunt besparen. Denk hierbij aan aftrekposten zoals zorgkosten en kortingen als heffingskorting. Houd je administratie bij, dien je belastingformulieren op tijd in en zorg dat je je zaakjes netjes op orde hebt. Wanneer je dit niet doet loop je namelijk het risico dat je een bekeuring krijgt.

  • Focus je op het aflossen van schulden

Jongvolwassenen die net zijn afgestudeerd hebben doorgaans een studieschuld. Daarnaast is het mogelijk dat je een huis of auto hebt gekocht die je aan het aflossen bent. We kunnen ons goed voorstellen dat zulke schulden stressvol kunnen zijn. Hoe sneller je je schulden afbetaald, des te sneller ben je van dat rotte gevoel af. Geld in spaargeld steken is een goede manier om je voor te bereiden op de toekomst, maar het is nog belangrijker om je schulden af te lossen. Nu is het natuurlijk niet altijd mogelijk om je schulden snel af te lossen, zeker als het om grote bedragen voor je auto of huis gaat. In dit geval is het in ieder geval belangrijk dat je een duidelijk plan hebt voor hoe je je schulden kunt aflossen.

  • Wacht niet te lang met sparen

Als laatste tips willen we je meegeven dat je het beste zo vroeg mogelijk met sparen kunt beginnen. Op dit moment denk je misschien dat het nog wat vroeg is om echt groot te sparen, maar niets is minder waar. Het is immers veel gemakkelijker om over een langere periode elke maand een klein bedrag opzij te zetten, dan een groter bedrag over een kortere periode. Begin klein en je zult zien dat je spaarrekening aanzienlijk zal groeien.