Zo richt je een thuiswerkplek in

thuis werken tips

Nu we allemaal meer thuiswerken, is het belangrijk om hier een goede plek voor te hebben. Met een thuiswerkplek word je minder afgeleid door je omgeving en werk je productiever. Je leest hier wat je nodig hebt om een thuiswerkplek in te richten.

Goede houding

Net als op kantoor, is een goede werkhouding bij het thuiswerken erg belangrijk. Misschien had je thuis nog geen werkplek en zit je nu aan een geïmproviseerde werkplek aan de eettafel. Waarschijnlijk zit je dan ook op een stoel die er niet voor gemaakt is om urenlang op te zitten. Ga dus op zoek naar bureaustoel die goed is voor je houding, waar je comfortabel op zit en die je in hoogte kunt verstellen.

Juiste lichtinval

Ook een juiste lichtinval is bij een thuiskantoor belangrijk. Zorg dat er voldoende natuurlijk licht in de ruimte komt. Dit is goed voor je energiepeil en je humeur. Daarentegen is het wel heel vervelend als de zon direct op je scherm of in je gezicht schijnt. Ga daarom op zoek naar raamdecoratie, waarbij je de lichtinval kunt aanpassen op elk moment van de dag. Dit kan bijvoorbeeld met shutters, jaloezieën, rolgordijnen of plisségordijn met top down bottom up. De stand van dit soort raamdecoratie kun je steeds aanpassen aan de stand van de zon. Zo komt er nog wel daglicht binnen, maar voorkom je dat het op je scherm of in je gezicht schijnt.

Je kunt ook kiezen voor gordijnen kopen met daarachter vitrage kant en klaar of inbetweens. Vitrage zijn gordijnen van een zeer dunne stof. Deze laten dus nog wel licht binnen, maar zorgen ook voor enige privacy. Inbetweens zitten qua stofdikte tussen vitrage en normale gordijnen in. Deze kun je dus ook goed gebruiken om de lichtinval te verminderen, zonder compleet in het donker te zitten.

Genoeg opbergruimte

Een opgeruimde werkplek zorgt ervoor dat jij je beter kunt concentreren. Creëer dus genoeg opbergruimte voor al jouw losse papieren, mappen en kantoorartikelen. De beste optie is een dichte kast, zodat je niet tegen alle spullen aan kijkt tijdens het werken. Dit is ook handig als je tijdelijk thuiswerkt op een plek die ook ergens anders voor wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld aan de eettafel werkt, kun je aan het eind van de werkdag al jouw werkspullen netjes opruimen in de dichte kast. In de avond dient de eettafel dan weer waar hij voor bedoeld is: om gezellig te eten met de familie.