Goede geld voornemens: neem controle over uw financiën

Een nieuw jaar gaat uiteraard gepaard met goede voornemens. Als u iemand bent die graag goede voornemens maakt dan weet u vast hoe moeilijk het is om u zich hieraan te houden. Wilt u in het nieuwe jaar uw financiën echt goed op orde hebben dan is nu het moment aangebroken om het te regelen. Hier zijn vijf resoluties die u kunnen helpen om uw financiële situatie te verbeteren. Hopelijk zullen ze u inspireren om u zich in het nieuwe jaar hieraan te blijven houden. Op deze manier kunt u het nieuwe jaar echt goed beginnen. 

1.) Bepaal uw budget

Een van de makkelijkste manieren om uw geld te regelen is door een budget op te stellen. Maak een overzicht van uw maandelijkse uitgaven en inkomsten. Vervolgens kunt u doelen stellen en onnodige uitgaven verminderen. Budgetteren hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Er zijn verschillende apps die u op uw telefoon kunt downloaden. Hier kunt u uw uitgaven in realtime bijhouden zodat u geen enkele uitgave vergeet. Daarbij maken deze apps het eenvoudiger om uw spaardoelen bij te houden.

2.) Houd uw geld bij in spaarpotjes

Een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat u elk maand voldoende geld overhoudt is door uw inkomen onder te verdelen in spaarpotjes. Maak bijvoorbeeld een spaarpotje voor boodschappen, huur en vaste kosten als gas, water en licht. Een spaarpotje met een budget voor leuke dingen zoals een dagje uit naar de bioscoop, shoppen of casinos. Een echt spaarpotje waarin u elke maand een bedrag opzij zet mag natuurlijk niet ontbreken. Zorg altijd voor een spaarrekening waar u in het geval van noodgevallen op terug kan vallen. Aan de hand van deze spaarpotjes kunt u uw bestedingspatroon evalueren. Zo heeft u beter zicht op uw financiën en u kunt goed in de gaten houden waar u uw geld aan uitgeeft.

3.) Houd uw administratie bij

Financiën op orde houden is niet mogelijk zonder administratie. Bewaar uw bonnetjes en houdt uw rekeningen in de gaten. Door elke maand een stukje van uw administratie bij te houden heeft u altijd uw zaken op orde. Het insturen van uw gegevens voor de belastingdienst is voortaan een fluitje van een cent. 

4.) Beheer uw schulden

Schulden zijn niet inherent goed of slecht. Een huis kopen gaat bijvoorbeeld bijna niet zonder schulden te maken. Schulden zijn dan ook een hulpmiddel en voor de meeste mensen is een zekere mate van schuld praktisch gezien noodzakelijk. Het wordt echter een probleem wanneer schulden meer een last dan een hulpmiddel worden. Daarom is het belangrijk dat u controle houdt over uw financiën. Wanneer het op lenen aankomt is er geld wat u kunt leven en geld wat u moet lenen. Probeer niet onnodig te lenen en elimineer onnodige schulden. 

5.) Wees voorbereidt op het onverwachte

We komen er nog even op terug, want het is belangrijk dat u zich voorbereidt op het onverwachte. Risico is nu eenmaal een onderdeel van het leven en daar komen financiën bij kijken. Een overlijden, ziekte, arbeidsongeschiktheid, natuurrampen en werkloosheid kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw financiële leven. Het is uiteraard niet mogelijk om u voor elk risico volledig in te dekken. Hiervoor zijn andere oplossingen in de vorm van verzekeringen. Een verzekering helpt u beschermen tegen een onvoorziene gebeurtenis. Zo beschermt een zorgverzekering tegen grote medische kosten. Insgelijks zorgt een arbeidsongeschiktheidsverzekering ervoor dat u in ieder geval inkomsten hebt in het geval van ziekte of een ongeval. Zulke verzekeringen zijn belangrijk voor uw veiligheid en gemoedsrust.

Als laatste tip willen we u mededelen dat u niet alles tegelijkertijd hoeft te doen. Het is niet nodig om uw financiën binnen één dag op orde te maken. Ga stap voor stap te werk en beschouw de bovenstaande voornemens als een checklist die u kunt afwerken.