Hoe en waar je een auto koopt

Als je nog nooit een auto hebt gekocht kan dat proces intimiderend zijn. En eens je de smaak te pakken hebt wil je je nog meer verdiepen in auto’s. Daarom vind je in dit artikel uitleg voor beginners die die drempel willen verlagen en kenners die willen uitbreiden. 

Betrouwbare tweedehandswagens

Zoek jij een tweedehandswagen? Die zijn populair bij mensen die nog leren rijden of geen groot budget hebben. Er bestaan twee opties. De eerste is naar een deskundige gaan, een professioneel autohandelaar. Dit is de veiligste optie, want bovenop de kennis heeft de handelaar een aantal verplichtingen. Zo krijg je sowieso een waarborg van een jaar. Dat kan je echter wel voelen aan de prijs. Daar bovenop betaal je nog eens 21% btw.  

De tweede optie is rechtstreeks van een particulier te kopen, al dan niet via een middenweg zoals een tweedehandssite. Een particulier is niet verplicht om je een jaar waarborg te geven. Het voordeel is wel dat de prijs gemiddeld lager zal liggen dan bij een autohandelaar. Dat komt onder andere ook omdat je aan particulieren geen btw moet betalen, dus de prijs enkel het afgesproken bedrag inhoudt. 

Tip: check een paar dingen voor je een tweedehandswagen aanschaft. Er zijn bepaalde tekortkomingen aan auto’s die niet worden behandeld bij een keuring. Op lange termijn kunnen die wel voor schade zorgen. Dat betekent dat ondanks dat de auto goedgekeurd is ze alsnog een lage waarde heeft. Controleer eens op roestsporen, of de motor er nog goed uitziet, en vraag na of de wagen ooit is betrokken bij ongevallen of er al schade aan hersteld is. 

Veilingen 

Wil je zelf de prijs meer in de hand hebben? Of ken je meer van auto’s en modellen en hoop je een pareltje te scoren? Overweeg dan een auto veiling. Op dit type veilingen vind je unieke pronkstukken zoals oldtimers en omgebouwde camperbusjes. Maar ook alledaagse modellen vind je op een veiling terug die zo goed als nieuw zijn voor een zacht prijsje. Zo raken bedrijven van hun leasewagens af en heb jij voor de prijs van een tweedehandswagen eentje dat net als nieuw is. Veilingshuizen dubbelchecken trouwens zelf de wagens op schade. Ze worden gecontroleerd op opties, functies, techniek enzovoort.

Vroeger ging men naar veilingen met bordjes, nummers en geroep. Tegenwoordig gebeurt dat allemaal wat beschaafder. Als je dat verkiest kan je online meedoen aan een veiling via een veilingsite.