Alles over de Lotto

Lotto in Belgie

De Lotto is een bekende loterij dat in verschillende Europese landen gespeeld wordt. In België wordt het spelletje al sinds 2011 gespeeld. Hierbij mag je een lot kopen met 6 getallen. Je mag zelf bepalen welke getallen dit zijn van 1 tot 45. Je kan ook de computer zes getallen laten kiezen. Tijdens een trekking worden er zeven ballen met nummers gekozen. Als je alle 6 de nummers goed hebt win je de hoofdprijs. Er wordt ook nog een bonusgetal getrokken. Als je vijf nummers goed hebt en het bonusgetal, dan win je de tweede geldprijs. Elke week wordt de Lotto getrokken.

Hoe groot is de winkans met de Lotto?

De winkans is vrij hoog in België in tegenstelling tot de meeste loterijen. De kans dat je een geldprijs wint is 50%. Dit betekent niet dat je de hoofdprijs wint. Je kan ook een prijs winnen als je bijvoorbeeld twee of drie getallen goed hebt. Dit is een troostprijs voor de spelers die niet alle getallen goed hebben.

Hoe groot is de kans dat je de hoofdprijs wint in België?

De kans dat je alle 6 de getallen goed hebt is 1 op 8.145.060 miljoen. Hierdoor wordt de hoofdprijs niet elke week gewonnen. Er is daarom een zogenaamde jackpot die oploopt als de hoofdprijs niet gevallen is. Als er meer loten verkocht worden is de kans groter dat de jackpot in die week valt.

Wanneer win je een prijs bij de Lotto?

Je wint een prijs op het moment dat je één balletje goed hebt. De kans dat je 1 balletje goed hebt is 1 op 45. De kans dat je het tweede balletjes goed hebt is 1 op 44. Zo neemt de kans steeds verder af tot de kans dat je alle zes de balletjes goed hebt. Overigens is de volgorde waarin je de balletjes goed hebt niet van belang. Zolang je de getallen goed hebt win je de lotto.